Şeffaf Plak | Invisalign
Telsiz Ortodonti
Dişlerde pek çok nedene bağlı olarak çapraşıklıklar meydana gelebilir. Bu durum, kişide fonksiyonel ve estetik olarak problemler oluşturması ile birlikte diş temizliğinin daha zor yapılmasına da neden olabilir. Çapraşıklıkların ileri düzeyde olmadığı durumlarda ise telsiz ortodonti olarak da bilinen şeffaf plak invisalign uygulamaları, hem sağladığı estetik avantajlarla hem de kolay bir kullanıma sahip olması nedeniyle tercih edilebilir.
Telsiz Ortodonti (Şeffaf Plak Invisalign) Nedir?
Şeffaf plak invisalign uygulamaları, diğer bir adıyla telsiz ortodonti, dişlerde gözlenen minimal ya da orta düzeydeki çapraşıklıkların hastaya özel olarak hazırlanan şeffaf plaklar yardımı ile düzenlenmesini kapsayan ortodontik bir tedavidir. Dişlerde hareket oluşturarak yer değişimi sağlanması için diğer tüm tedaviler gibi kuvvet mekanizmalarından yararlanır. Ancak bu işlemde kuvvet iletimi, braket aracılığı ile değil kişiye özel hazırlanan şeffaf plak yardımıyla sağlanır.
Telsiz ortodontik tedavi uygulamaları, özellikle estetik avantajları sayesinde geleneksel ortodontik tedavi yöntemlerinden ayrılır. Bu sebeple sıklıkla tercih edilir. Tedaviyi oluşturan bu sistemde, sabit bir apareyin olmaması nedeniyle tedavinin planlanmaya uygun bir şekilde ilerlemesi için hastanın tedavi planına uyum sağlaması oldukça önemlidir.
Telsiz Ortodontik Tedavi Uygulamalarında Süreç Nasıl İlerler?
Kişinin tedaviye olan uygunluğunun belirlenmesi adına öncelikle ayrıntılı klinik ve radyografik muayene yapılması oldukça önemlidir.
Telsiz ortodonti tedavileri, minimal ya da orta düzeyde olan dişlere bağlı çapraşıkların tedavisinin başarılı ve güvenli bir şekilde sağlanmasına olanak tanır. İskeletsel problemlere bağlı olarak meydana gelen çapraşıklıkların ise bu uygulamalar ile tedavisin sağlanması mümkün değildir. Dişlere bağlı çapraşıklık meydana geldiğinde, ileri düzeyde bir çapraşıklığın var olduğu durumlarda ise bu uygulama ile dişlere uygulanabilecek kuvvet miktarının geleneksel tedavilere oranla daha kısıtlı olması nedeniyle ideal bir tedavi sağlanması mümkün olmayabilir.

Yapılan klinik ve radyografik muayenenin ardından, hastanın dişlerinin konumunun laboratuvar ortamında incelenebilmesi adına tüm dişleri kapsayacak şekilde her iki çeneden ölçü alınır. Daha sonrasında dişlerin kapanış ilişkileri kayıt altına alınır. Ölçü ve diğer kayıtlar laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda, gönderilen bu kayıtlar üzerinden dişlerdeki çapraşıklık miktarına bağlı olarak minimal hareketler oluşmasını sağlayacak belirli sayıda şeffaf plak üretimi gerçekleştirilir.

Laboratuvarda plakların hazırlanma süreci tamamlandığında, ilk plağın hastaya teslimi gerçekleştirilir. İdeal bir tedavinin sağlanması adına hastanın plağı teslim aldıktan sonra günde ortalama 20 saat boyunca kullanması önemlidir. Dişlerde sağlıklı bir şekilde hareket oluşturulabilmesi; yalnızca devamlı bir kuvvet uygulaması ile mümkün olduğundan bu kullanım süresine uyulması oldukça önemlidir.
Dişlere gelen bu kuvvet nedeniyle, plakları ilk defa takan hastanın dişleri üzerinde bir baskı hissetmesi normaldir.
Beklenen bir durum olan bu baskı hissi, her bir yeni plağa geçildiğinde gözlenir ve dişlerin o plağa adapte olması ile birlikte ortadan kalkar. Plak tesliminin ardından genellikle ayda bir olacak şekilde kontrol seansları oluşturulur. Bu seansların her birinde hastaya iki yeni plağın teslimi yapılır. Tedavinin süresinin belirlenmesinde etkili olan birincil parametreler; hastanın bu plakları uygun süre zarfında düzenli olarak kullanması, dişlerdeki çapraşıklık miktarı ve buna bağlı olarak üretilen plakların sayısıdır.
Ortodontik Şeffaf Plaklar ile Diş Hareketleri Nasıl Oluşturulur?
Plakların tasarımı, hazırlanma aşamasında dişlerin hareket edilmesi istenen pozisyonlarına uygun olarak tasarlanır ve planlanan değişime uyumlu olarak seri şeklinde üretilir.
Dişlere uygulanan kuvvetin sağlıklı bir şekilde oluşturulması ile her bir plağın dişler üzerinde 0.05 mm hareket değişimini sağlaması planlanır. Hastanın düzenli olarak kullanması durumunda plaklar, 15 günde bir değiştirilir ve gerekli bölgelerdeki hareket miktarları artırılarak zamanla tüm dişlerin ideal konumlarına ulaşması sağlanır.
Telsiz Ortodonti Tedavisini Kimler Yaptırabilir?
Çocuklar için şeffaf plak uygulaması yapılması isteniyorsa öncelikle hastanın bütün süt dişlerinin düşmüş ve en azından 2. büyük azı dişlerinin sürmüş olması önemlidir.
Çocuklarda dişlerin bu profile ulaşması ortalama olarak 13-14 yaşlarında meydana gelir. Gerekli dişlerin sürmesinin ardından ise tedavinin uygulaması için belirli bir yaş sınırı yoktur. Ancak şeffaf plak tedavileri ile yalnızca minimal ve orta düzeydeki çapraşıklıkların sağlıklı bir şekilde tedavi edilebileceği bilinmelidir. Bu nedenle kişinin şeffaf plak tedavisine uygunluğunun kesin olarak değerlendirilmesi için diş hekiminin ayrıntılı bir muayene ile dişlerin durumunu kontrol etmesi gerekir.

Şeffaf Plak Invisalign Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?
Telsiz ortodonti tedavileri, özellikle günlük yaşam rutininde konforu kısıtlamaması ve belirgin bir estetik dezavantaj oluşturmaması ile öne çıkan uygulamalardır. Metal içermeyen yumuşak materyali sayesinde dişlerin, diş etlerinin veya ağız içerisindeki diğer yumuşak dokuların irite olma ihtimalinin ya da metale bağlı alerjik reaksiyon gelişmesinin önüne geçer.

Var olan çapraşıklığın tedavi edilmesi için yeterli olduğu takdirde ileri yaşlarda dahi uygulama yapılmasına izin verir.
Yemek yeme, diş fırçalama gibi durumlarda çıkarılmasının mümkün olması, bu eylemlerde zorluk yaşanmasının önler.

Ortodontik Şeffaf Plaklarda Renklenme Meydana Gelir mi?
Sigara, çay, kahve gibi sıcak ve yoğun renk pigmentine sahip ürünler, plakta hem deformasyona hem de renk değişimine neden olabilir.
Bunun yanı sıra, soslu yemekler, vişne suyu, şarap gibi turuncu, kırmızı, kahverengi, siyah renklere sahip besinlere bağlı olarak da plaklar üzerinde renk tutulumu gözlenebilir. Ancak plakların 15 günde bir değiştirilmesi sayesinde bu renk değişimleri estetik problem oluşturacak düzeyde gözlenmez.
Yine de sıcak ürünlerin neden olabileceği deformasyonlar tedavinin gidişatına zarar verebileceğinden bu ürünlerin tüketimi sırasında plakların ağız içerisinden çıkarılması gereklidir.