Porselen Lamina Dişler
Dişlerin fonksiyonel özellikleri ve estetik görünümleri, kalıtımsal özelliklere bağlı olarak ya da çeşitli etkenler nedeniyle sonradan meydana gelen doku hasarları sonucunda zarar görebilir. Porselen lamina dişler bu alanda yapılan uygulamalarda hem dişlerin sağlık durumunun iyileştirilmesi hem de estetik görünümün düzenlenmesini sağlamak amacıyla yapılan önemli uygulamalardan biridir. Bu sayede hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlığın desteklenmesinde etkili olan porselen lamina uygulamaları, çürük tedavisi, kırık diş restorasyonu, çapraşıklıkların düzenlenmesi, renk değişimlerinin kamufle edilmesi gibi pek çok işlemde tercih edilebilir.
Porselen Lamina Kaplama (Porselen Laminate Veneers) Nedir?
Porselen lamina kaplamalar (porselen laminate veneers), dişlerin şekil, form ve renk özelliklerinin kalıcı olarak değiştirilmesini sağlamak amacıyla planlanan ve laboratuar ortamında hazırlanan estetik restorasyon materyalinin dişlerin ön yüzeyine yapıştırılması işlemidir.
Bu işlemde hazırlanan tasarım; uygulanacak kişinin yüz hatlarına, kişisel alışkanlıklarına, dişlerinin doğal yapısına, estetik anlamdaki beklentilerine ve yüzündeki belirli oran özelliklerine uyumlu olarak belirlendiğinden tedavi sonrasında kişinin daha estetik bir gülüşe kavuşmasına yardımcı olur.

Porselen Lamina Kaplamaların Diğer Sabit Protez Uygulamalarından Farkı Nedir?
Lamina kaplama uygulamaları, kompozit materyaller ile de yapılabilir.
Ancak kompozit materyallerin dayanıklılık özellikleri porselen lamina kaplamalara oranla daha düşük olduğundan, minimal çapraşıklıkların düzenlenmesi ya da daha küçük boyutlu boşlukların giderilmesi gibi uygulamalarda tercih edilebilir.
Detay gerektiren ya da dişin dayanıklılığının desteklenmesine ihtiyaç duyulan durumlarda ise porselen lamina uygulamaları daha sağlıklı sonuçlar verebilir.
Porselen Lamina uygulamalarını diğer kaplama tedavilerinden ayıran özellik, diş yüzeyinde yapılan aşındırmalardır. Geleneksel kaplama yöntemlerinde aşındırma, dişin tüm yüzeylerinde yapılırken lamina kaplama uygulamalarında yalnızca dişin ön yüzeyinde minimal bir düzenleme yapılır.
Diş dokularının sağlık durumlarının elverişli olduğu durumlarda bu uygulamalar sayesinde sağlıklı diş dokusu, maksimum oranda korunarak ideal estetik özellikleri karşılayan bir protez uygulaması yapılabilir.
Porselen kaplama uygulamalarında genellikle dişlerin aşındırılma oranlarına bağlı olarak, tedavi sırasında konforu sağlamak amacıyla anestezi uygulaması yapılır. Ancak porselen lamina kaplamalarda ihtiyaç duyulan aşındırmanın minimum olması sayesinde, genellikle ağrı hissedilmez ve bu durumda anesteziye ihtiyaç duyulmaz.

Porselen Lamina Hangi Dişlerin Tedavisinde Kullanılır?
Dişlerde meydana gelen form kayıplarının düzenlenmesinde ya da şekil özelliklerinin değiştirilmesinde porselen lamina kaplamalardan faydalanılabilir. Özellikle ön dişlerin neden olduğu estetik kayıpların ortadan kaldırılmasında önemli bir rol oynar. Dişlerin boylarının uzatılmasında ve dişler arasındaki boşluk alanların kapatılmasında tercih edilebilir. Dişin ön yüzeyinde ya da kesici bölgesinde bulunan minimal çürük, kırık, çatlak ya da aşınma problemlerinin tedavisi, bu uygulamalar ile yapılabilir.

Gülüş Estetiğinin Arttırılması
Çeşitli faktörler sebebiyle renk farklılığı görülen ya da genetik olarak koyu tonlara sahip olan dişlerin, renk özelliklerinin kalıcı olarak değiştirilmesi amacıyla kullanılabilir. Çapraşıklığın minimal düzeyde olduğu kişilerde, ortodontik tedavi uygulamalarına alternatif olarak gerekli aşındırmaların yapılmasıyla uygulanabilir. Dijital gülüş tasarımı uygulamaları kapsamında gülüş profilinin estetiğinin artırılması amacıyla porselen laminelerden yararlanılabilir.
Porselen Lamina Kaplama Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?
Porselen lamina uygulamalarının avantajlarının bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:
- Dişlerdeki aşındırma ihtiyacının yalnızca ön yüzeyde ve minimal seviyede olması sayesinde doğal diş dokularının ve ideal formlarının büyük oranda korunmasına olanak tanır.
- Porselen materyallerin aşınmaya karşı direncinin, diş dokuları ile uyumlu olması sayesinde yüksek oranda doku uyumu sağlanabilir.
- Porselen laminalar diş yüzeyine yapıştırıldığında oldukça dayanıklı hale gelir. Bu sayede bakımının iyi yapılması durumunda restorasyon, uzun yıllar konforlu bir şekilde kullanılabilir.
- Protez yüzeyleri cilalı olacak şekilde hazırlanır. Bu sayede sigara, çay, kahve gibi renklenme problemlerini meydana getiren ürünlerin neden olabileceği lekelenmeleri minimuma indirir ve kendi renk tonunu uzun süre muhafaza eder.
- Dijital gülüş tasarımı uygulamaları kapsamında dişler üzerinde yapılması planlanan değişimler, işlem öncesinde dijital ortamda hastaya sunulabilir. Ağız içi koşulların uygun olduğu durumlarda, tedavi sonucu ağız içerisinde de prova edilebilir.
Porselen Lamina Tedavilerinin Hangi Durumlarda Tercih Edilmesi Uygun Değildir?
Bazı durumlarda porselen lamina tedavisi kişiye uygun olmayabilir.
Bu durumların bir kısmı şunlardır:
- Diş sıkma ya da gıcırdatma, kalem ısırma, tırnak yeme gibi çeşitli kötü alışkanlıkların var olduğu durumlarda, etkene maruz kalan dişlere gereğinden fazla yük gelir. Aynı zamanda alt çenenin önde konumlandığı ya da dişlerin baş başa kapandığı diş ve çene ilişkilerine sahip bireylerde de orantısız yük dağılımı meydana gelir. Bu gibi durumlarda ilgili dişlere yapılan protezlere de yüksek oranda kuvvet geleceğinden tedavinin başarı şansı azalır ve tedavi ömrü önemli oranda düşer. Bu durumların varlığında sağlıklı bir tedavi uygulaması için lamina tedavisinden önce yük dağılımında orantısızlığa neden olan problemin tedavi edilmesi gerekir.
- Mine dokusunun yapısında bozulmalara neden olan kalıtımsal hastalıkların var olduğu durumlarda diş yüzeyinde yer alan dokunun miktarı ve kalitesi, porselen laminanın ideal bir şekilde dokuya bağlanmasına engel olur. Bu nedenle başarılı bir uygulama sağlanması mümkün olmaz.
- Renkleşme problemlerinin ileri düzeyde olduğu dişlerde, porselen lamina kaplamalar bu rengin tümüyle gizlemesi için yeterli olmayabilir. Bu durumda, daha efektif bir tedavi oluşturulması amacıyla alternatif tedavi yöntemlerinin değerlendirilmesi daha doğru olur.
Porselen Lamina Kaplama Uygulamaları Nasıl Yapılır?
Porselen lamina kaplama tedavileri genellikle 2-3 seans içinde tamamlanır. Bu süreçte seans sayısı, işlem yapılması planlanan dişlerin sayısına, sağlık durumuna, ihtiyaç durulan aşındırma oranına göre değişkenlik gösterebilir. İlk tedavi seansında, dişlerde herhangi bir düzenleme yapılmadan dişlerin ölçüsü alınır. Alınan bu ölçüden elde edilen model üzerinde işlem sonunda ortaya çıkması planlanan görünümün tasarımı yapılır. Bu tasarım üzerinden ise prova aşaması için bir kalıp oluşturulur.
Planlanan bir sonraki seansta, hazırlanan silikon kalıp ile işlem bitiminde planlanan görünüm, hastanın dişleri üzerinde prova edilir. Provanın başarılı olması ve tasarımın onaylanması durumunda ise dişlerin ön yüzeylerinde porselen laminenin geleceği yeri düzenlemek amacıyla aşındırma yapılır. Bu tedavide aşındırmanın minimal olması sayesinde çoğunlukla ağrı hissedilmez; ağrı duyulması durumunda ise lokal anestezi uygulaması yapılarak tedavi konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Dişlerde yapılan aşındırmaların ardından bu değişimlerin porselen lamina tasarımına adapte edilmesi amacıyla yeni bir ölçü alınır. Porselen laminanın hazırlanma sürecinde diş yüzeyine geçici lamina yerleştirilir ve kalıcı protezlerin uygulanacağı güne kadar geçici laminalar kullanılır. Bu sayede dişlerde hassasiyet oluşma ihtimalinin önlenir ve estetik gülüş profilinin devamlılığı sağlanır. Daimi porselen laminalar hazırlandığında ise dişler ile uyumu kontrol edilir ve ideal uyumun sağlanması durumunda özel yapıştırıcılarıyla dişe yapıştırılır.

Porselen Lamina Uygulamalarından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ağız bakımının iyi olması ve dişlere orantısız kuvvetler gelmesinin önüne geçilmesi durumunda porselen lamina kaplamalar uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.
Ağız bakımını sağlamak için rutin diş fırçalama ve diş ipi ya da arayüz fırçası kullanımını içeren standart ağız bakımına özen gösterilmeli; diş ve laminenin birleşim alanlarının temiz tutulmasına dikkat edilmelidir. Doğal dişlere de zarar verebilen sert kabuklu yiyeceklerin tüketiminden uzak durmak hem doğal dişlerin sağlığını korumada hem de yapılan porselen lamina uygulamasının ömrünün kısalmasını önlemede etkilidir. Düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek de protezin ömrünü önemli oranda etkileyebilir. Düzenli kontroller sayesinde dişlerdeki yük dağılımlarında meydana gelen değişimler ya da çürük başlangıçları gibi çeşitli negatif durumlar, erken dönemde tespit edilebilir. Bu sayede bu etkenlerin dişleri ya da protezlerin ömrünü olumsuz yönde etkilemesi önemli oranda önlenebilir.