Mini Dental İmplantlar
Dişlerin kaybedilmesi ile birlikte çene kemiklerinin dişleri sardığı alanlar işlevini kaybeder ve zamanla bu bölgelerde kemik erimeleri meydana gelir. Kemikteki erime miktarının, önemli oranda hacim kaybı yaşanması ile sonuçlanması durumunda ise ek bir cerrahi uygulama yapılmadan standart implant uygulamaları ile sağlıklı bir tedavi sağlaması mümkün olmayabilir. Günümüzde mini dental implantlar, çene kemiklerinde hacim kaybının yüksek olduğu bu durumlarda ideal bir tedavi alternatifi olarak karşımıza çıkar.
Mini Dental İmplant Nedir?
Mini dental implant çene kemiğinin kalınlığının, kemik erimesi sonucu azaldığı durumlarda protez uygulamalarına destek oluşturması amacıyla kullanılan; kemik içerisinde doğal diş kökünü taklit edecek şekilde konumlandırılan dar çaplı vidalar olarak tanımlanabilir.
Kemik tozu uygulamaları ile implant uygulamalarının kombine olarak tercih edildiği tedavi seçeneklerine alternatif bir uygulama olarak öne çıkar. Mini implantlar da standart implantlar gibi biyo-uyumluluk özelliği oldukça yüksek olan titanyum alaşımından imal edilir.
Mini Dental İmplantların Standart Dental İmplantlardan Farkı Nedir?
Standart dental implantlar, 3.3 ila 6 mm aralığında çeşitli çap alternatiflerinde üretilirken mini dental implantların çap alternatifleri en az 2, en fazla 2.8 mm olacak şekildedir.
Mini dental implantlar, standart dental implantlara oranla ortalama %50 daha dar olduğundan bu implantların çene kemiğine yerleştirilme aşamasında, standart implantların uygulanmasına oranla, kemik dokusunda daha az işlem uygulanır. Bu durum aynı zamanda diş etinde yapılan uygulamada da değişikliğe neden olur. Standart dental implantların uygulamasında genellikle uygulama bölgesindeki diş eti, işlem sırasında bölgeden uzaklaştırılır. Tedaviden sonra ise geri dikilme işlemi gerçekleştirilir. Ancak mini implantların yerleştirilmesi için kesi atılmasına gerek yoktur. Dolayısıyla tedavi sonrası diş etlerinin iyileşme süreci daha kısa ve konforludur.

Mini Dental İmplantların Avantajları Nelerdir?
Mini dental implantların avantajlarından bazıları şu şekilde açıklanabilir:
- Diş etine kesi yapılmasına gerek olmadığı için kolay, hızlı ve konforlu bir tedavi gerçekleştirilebilir. Bu durum aynı zamanda dikiş ile dokuların sabitlenme ihtiyacını da ortadan kaldırarak süreci daha da kolaylaştırır.
- Standart implant uygulamalarına oranla daha az maliyetlidir.
- Doku düzenlemelerinin minimal olması sayesinde tedavi sonrasında, şişlik ya da ağrı oluşma ihtimalini en aza indirir.
- Mini implant uygulaması ile aynı seansta implantların üzerine protezlerin yerleştirilmesi mümkündür.
- Diyabet ya da kalp rahatsızlıkları gibi sistemik hastalıklara sahip hastalarda dahi rahatlıkla uygulanabilir. Bu sayede ileri yaşlarda olup sağlık durumu nedeniyle tedavi alternatifleri kısıtlanan hastaların, dahi büyük cerrahi işlemlere gerek duyulmadan ideal bir şekilde tedavi edilebilmesine olanak tanır.

Mini Dental İmplantlar Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Mini dental implantların uygulanmasındaki birincil amaç, ileri kemik rezorpsiyonlarına bağlı olarak stabilizasyonu iyi olmayan hareketli diş protezlerinin tutuculuğunu artırmaktır. Bu tedavinin sağlanmasında standart dental implant yerine mini dental implantların tercih edildiği durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Çene kemiğinin genişlik ölçülerinin standart dental implant uygulamalarına müsaade etmediği durumlarda,
- Standart dental implant uygulamaları için gerekli olan kemik grefti operasyonlarının hasta tarafından tercih edilmemesi durumunda,
- Standart dental implant uygulamaları için ihtiyaç duyulan kemik grefti uygulamalarının gerçekleştirilmesi için hastanın sağlık durumu uygun olmadığında,
- İleri yaştaki hastalarda minimal cerrahi uygulama ile tedavi sağlanması istendiğinde.
Mini Dental İmplantlar Hangi Durumlarda Tercih Edilmez?
Bazı vakalarda mini dental implantlar tercih edilmeyebilir. Bu durumlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Mini dental implantların uygulanabilmesi için alt çenede en az 10 mm, üst çenede ise en az 13 mm uzunluğunda kemik yüksekliğinin sağlanması gerekir. Bu boyutların sağlanamadığı alanlarda diğer tedavi alternatifleri değerlendirilmelidir.
- Yoğunluğu az yumuşak kemik dokusunun olduğu alanlarda implantın stabilizasyonunun sağlanması mümkün olmadığından mini dental implantlar ile tedavi sağlanması mümkün değildir.
- Hareketli protezlere destek amacıyla planlanan implant uygulamalarında karşıt çenede sabit dişlerin var olması durumunda kuvvet dengesinin olabildiğince ideal bir şekilde oluşturulabilmesi adına standart implant uygulamaları tercih edilmelidir.
Mini Dental İmplant Uygulamaları Nasıl Yapılır?
Mini dental implantların tedavi uygulamaları, standart dental implant uygulamaları ile oldukça benzerdir.
Ancak mini dental implantlar, boyut avantajları sayesinde çok daha az doku düzenlemesine ihtiyaç duyduklarından uygulama daha kısa sürede gerçekleştirilebilir. Uygulama genellikle 15 dakika gibi kısa bir süre dilimi içinde gerçekleştirilebilir. Hareketli protez için destek oluşturan bu implantlar, çenenin ön bölgesine yerleştirilir. İşlem, lokal anestezi uygulaması ile konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilir. Öncelikle kemiğin şekillendirileceği alanın üzerinde yer alan diş eti dokusunda minimal bir kesi yapılır.
Ardından çene kemiğinde implantın yerleştirilebilmesi için uygun çap ve uzunlukta yuva açılır ve bu yuvaya implantın yerleştirilmesi ile tedavi tamamlanır. İmplant uygulamasının ardından protezlerin implant üzerine yerleştirilme işlemi de aynı gün içerisinde yapılabilir. Tedaviyi takip eden ilk birkaç günde minimal ağrı ve şişlik meydana gelebilir. Ancak bu durum diş hekiminin önerilerine uyulması ve reçete edilen ilaçların kullanılması ile kısa süre içerisinde kontrol altına alınabilir.

Mini Dental İmplant Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tedaviyi takip eden ilk birkaç gün, sert ve yapışkan gıdalardan kaçılması gerekir.
Tedaviyi takip eden ilk birkaç gün, sert ve yapışkan gıdalardan kaçılması gerekir. Yumuşak dokuda iyileşmenin tamamlanmasının ardından kişi, standart beslenme düzenine geri dönebilir. Tedavinin uzun ömürlü olarak kullanılabilmesi için mini implantların bakımının sağlanması oldukça önemlidir. Bu bakımın sağlanması için implantların doğal dişlerde yapıldığı gibi fırçalanması ve üzerine yerleştirilen protezin standart bakımlarına özen gösterilmesi yeterlidir.