Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi
Diş eti hastalıkları, dişleri ya da implantları çevreleyen yumuşak doku bölgelerinde doku hasarının meydana gelmesine neden olan çeşitli problemlerin tümüne verilen genel bir isimdir. Diş eti dokularında meydana gelebilen çeşitli hasarlara bağlı olarak dokunun sağlıklı formu ya da yapı özelliklerinde bozulma gözlenebilir. Bu hastalıkların ilerleyen dönemlerinde ise çene kemiklerinde kayıplar meydana gelebilir ve bu duruma bağlı bölgedeki dişler de kaybedilebilir. Dolayısıyla diş etinin sağlık durumu, ağız ve diş sağlığının korunması için oldukça büyük öneme sahiptir.
Diş eti hastalıkları tüm bu etkilerin yanı sıra çeşitli sistemik hastalıkların şiddetlenmesinde de rol oynayabildiğinden genel sağlığın korunabilmesi adına da büyük önem arz eder. Bu nedenle diş eti hastalıkları ve tedavisi konularında bilincin artırılması gerekir.
Hangi Belirtiler Diş Etinde Hastalık Gelişiminin Varlığını Gösterir?
Sağlıklı bir diş eti, çevre dokulara sıkı bir şekilde tutunur ve mat yapıda soluk pembe renge sahiptir.
Bu sağlıklı görünümde değişimlerin meydana gelmesi, dişlerde sallanma ya da yer değiştirme belirtilerinin gözlenmesi, ağızda kötü koku gelişimi, diş etinde şişlik, kanama, ağrı ya da çekilme gibi belirtilerin bir veya birkaçının gözlenmesi; diş etinde hastalık gelişiminin göstergesidir.
Bu kompleks yapı içerisinde yer alan bakteriler, diş etindeki iltihabın oluşumuna ve ilerlemesine neden olup tedavi edilmemesi durumunda bölgedeki kemik dokularının yıkımına dahi sebebiyet verebilir. Diş etinde meydana gelen problemlerin ilerleme sürecinde bakteriyel plağın yanı sıra kalıtsal özellikler, diyabet gibi sistemik hastalıklar ya da sigara kullanımı da oldukça etkilidir.
Bu hastalıkların meydana gelmesindeki ana neden ise ağız bakımının yetersiz ya da hatalı bir şekilde uygulanmasına bağlı olarak ağız içinde çeşitli yüzeylerde biriken bakteriyel plaklardır.

Diş Eti Tedavileri Uygulama Alanları Nelerdir?
Diş eti tedavileri, diş etlerinde hastalığa neden olan veya hastalığın şiddetinde artışa neden olabilen etkenlerin ortadan kaldırılması ya da gülüş estetiğini düzenlemek amacıyla planlanabilir. Diş etlerinin formunun düzenlenmesi ile dişlerin boyutları, gülme hattının konumu ve simetrisi kişinin beğenisine uyumlu olarak şekillendirilebilir. Diş etinde hastalığın meydana gelmesi ve ilerlemesi durumunda ise diş eti kanaması ve diş eti çekilmeleri gibi bulgular tespit edilmeli ve tedavisi sağlanmalıdır.

Diş eti kanamalarının birincil etkeni, bölgeye bakterilerin tutunma potansiyelini artıran plak ya da diş taşı gibi oluşumlar nedeniyle dokuyu besleyen damar yapılarında bozulma gözlenmesidir. Diş eti çekilmeleri ise diş etinde gelişen enfeksiyonun kemik dokusuna yayıldığının göstergesidir. Dişlerin doğru bir şekilde fırçalanmaması, kontrol altına alınamayan sistemik hastalıkların var olması ya da sigara kullanımı nedeniyle diş etlerindeki çekilmelerin gelişim süreci hızlanabilir.
Diş Eti Hastalıkları ve Tedavileri (Periodontoloji) Kapsamında Yapılan Uygulamalar Nelerdir?
Diş taşı olarak adlandırılan sertleşmiş plakların dişler üzerinde gözlendiği durumlarda diş etlerinin iyileşme sürecine geçebilmesi için diş taşı temizliği ya da derin temizlik işlemleri uygulanır.
Diş etinin üzerinde yer alan, görünen alanlarda meydana gelen diş taşları ve yumuşak plaklar, özel temizleme aletleri ve ultrasonik cihazların yardımıyla ortamdan uzaklaştırılabilir. Diş etinin altındaki diş köklerinin üzerinde yer alan bölgelerde ihtiyaç duyulan derin temizlik uygulamaları ise genelde uygun temizleme aletleriyle kesi yapılmasına ihtiyaç duymadan gerçekleştirilir. Yeterli temizlik, kesi uygulaması yapılmadan sağlanamadığında ise lokal anestezik yardımı ile cerrahi tedavi uygulanabilir.
Diş etinin kesilmesi olarak bilinen gingivektomi ya da diş etinin düzenlenmesi olarak bilinen gingivoplasti uygulamaları ile diş eti çekilmesi ya da diş eti büyümesi gibi problemlerin tedavileri gerçekleştirilebilir. Bu işlemler aynı zamanda sağlıklı diş etlerinde, diş eti estetiği uygulamalarının gerçekleştirilmesi için tercih edilebilir.
Ağız içindeki dokuları birbirine bağlayan yumuşak doku alanları olan frenulumların normalden büyük olması ile konuşma bozukluğu ya da diş eti çekilmesine neden olduğu durumlarda da gingivektomi uygulamaları ile problemin tedavi edilmesi mümkündür.