Dijital Cerrahi Rehber

Diş hekimliği alanında teknolojik gelişmelerin ön plana çıkmasıyla mevcut tedavi yöntemleri gözden geçirilip tedavilerin daha hızlı ve doğru bir şekilde yönetilmesine yardımcı olan pek çok yenilik geliştirilmiştir. Standart implant uygulaması prosedürlerini büyük oranda kolaylaştıracak olan dijital cerrahi rehber bu alanda geliştirilen teknolojik uygulamalardan biridir. Bu yardımcı teknoloji ile yapılan işlemler, dikişsiz implant uygulaması ya da robotik implant uygulaması olarak da bilinir.

Dijital Cerrahi Rehber Nedir?

Dijital cerrahi rehber, esas olarak bilgisayar destekli tasarım uygulamaları üzerinden implantın yerleştirilmesi için planlanan gerekli açı ve konum özelliklerinin kayıt altına alınıp aktarılması amacıyla hazırlanan; diş hekimine tedavi yapılacak alanı ve tedavi yönünü detaylı olarak gösteren özel plaklardır. Bu plaklar, dijital cerrahi plak ya da cerrahi guide gibi farklı isimlerle de anılabilir. Bu plaklar, hastanın ağız içinden alınan ölçü ile kişiye özel olarak oluşturulur ve uygulama yapılacak bölümde uygulamanın yönünü belirleyecek şekilde plağın üzerine yuvaların açılması ile işlev kazanır.

Dijital Cerrahi Rehber ile Yapılan Tedavilerin Dikişsiz İmplant Olarak Bilinme Nedeni Nedir?

Standart prosedürler ile yapılan implant uygulamalarında öncelikle diş etinde kesi oluşturulması gerekir. Ardından kemik içerisine implantın yerleştirilmesi ve kesilen diş eti dokusunun dikilmesi işlemleri gerçekleştirilerek tedavi tamamlanır. Dijital cerrahi rehber kullanımında ise kullanılan plak, işlem alanının noktasal olarak belirlenmesini sağladığından diş eti kesilerek görüş alanının arıtılmasına ihtiyaç duyulmaz. Bu sayede tedavi sonrasında dikiş uygulamasına gerek olmadan işlem tamamlanabilir.  

Dijital Cerrahi Rehber ile Yapılan Uygulamalarda İmplant Planlaması Nasıl Yapılır?

Dijital cerrahi rehber hazırlanabilmesi için öncelikle hastanın çene kemiklerinin durumunu detaylı bir şekilde gösterecek 3 boyutlu tomografiye ihtiyaç duyulur. Bunun yanı sıra muayene sırasında hastanın her iki çenesinden ölçü alınır ve bu iki kayıt, bilgisayar ortamında bir araya getirilerek ağız içinin durumu detaylı olarak bilgisayar ortamına görüntülenir. Bu bilgiler ışığında öncelikle implant üzerine yapılabilecek protezin sınırları detaylı bir şekilde belirlenir. Ardından proteze ideal desteği sağlayabilecek şekilde uygulanacak implantların ayrıntılı olarak konumlandırmaları yapılır. 

Tedavinin tasarım özelliklerinin detaylı bir şekilde belirlenmesinin ardından aynı kayıtlar üzerinden hastanın ağız içerisine uygun şekilde bir plak tasarımı yapılır. Daha sonra rehber üzerinde diş hekiminin uygun lokasyonda, ideal açıyla uygulama yapmasına yardımcı olacak yuvalar açılır.

Cerrahi rehber ve dikişsiz implant uygulamasının avantajları nelerdir?

Dijital cerrahi rehber ve robotik implant uygulamalarının avantajlarının bir kısmı şöyle sıralanabilir:

Dijital Cerrahi Rehber ile Tedavi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Öncelikle işlemin ağrısız bir şekilde sürdürülebilmesi için lokal anestezi ile ilgili bölgenin uyuşması sağlanır. Ardından kişiye özel hazırlanan dijital cerrahi rehber ağız içine yerleştirilir. Plağın yerleştirilmesinin ardından işlem yapılacak bölgedeki diş etleri işaretlenir ve bu alanlar özel bir teknikle açılır. Diş eti dokusu hazırlandıktan sonra plak üzerindeki yuvaların oluşturduğu rehberlikten yararlanılarak, kemik içinde implantın yerleştirilmesi için yuva açılır. İşlevi sonra eren dijital cerrahi rehber ağız içinden uzaklaştırılır. Bölgede açılan yuvaya implantın yerleştirilmesinin ardından tedavi tamamlanmış olur.