Invisalign First
Çocuklar için Telsiz Ortodonti
Günümüzün gelişen teknolojisi ile birlikte çocuklarda gözlenen çeşitli ortodontik problemlerin şeffaf plaklar yardımıyla tedavi edilmesi mümkün hale gelmiş ve bu amaçla invisalign first olarak adlandırılan tedavilerin uygulamasına başlanmıştır. Geçmiş dönemlerde çocuk hastalarda ortodontik tedaviler yalnızca diş teli ve ağız içi apareyler yardımı ile gerçekleştirilebilirken günümüzde çocuklara özel geliştirilen şeffaf plak tedavileri ile daha konforlu bir tedavi uygulaması mümkün hale gelmiştir.
Invisalign First Tedavisi Kaç Yaşında Uygulanabilir?
Çocuklar için Telsiz Ortodonti (Invisalign First) uygulamasının gerçekleştirilebilmesi için en az iki kalıcı ön keser dişin ve 6 yaş dişleri olarak da bilinen 1. büyük azı dişlerinin sürmüş olması gerekir. Bu durumun gerçekleşmesi, çocuğun gelişim hızına bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğinden kesin bir yaş sınırlaması yoktur. Ancak bu dişlerin sürme zamanlarının ortalama olarak 7 yaş itibariyle başladığı söylenebilir. Uzman bir ortodontist tarafından dişlerin gelişim durumu ve tedaviye uygunluğunun değerlendirilmesinin yapılması, kesin bir bilgi edinmek için en sağlıklı yöntemdir.

Invisalign first uygulamaları sıklıkla şu gibi durumlarda tercih edilir:
Invisalign first uygulamaları sıklıkla şu gibi durumlarda tercih edilir:
- Çapraşık konumlanan dişlerin düzeltilmesinde invisalign first uygulamaları ile tedavi olumlu sonuçlar alınabilir. Bu durumun erken dönemde tedavi edilmesi ile ileri dönemde erken temaslardan kaynaklı olarak meydana gelebilecek diş aşınmalarının da önüne geçilebilir.
- Süt dişlerinin çeşitli travmalara maruz kalması ya da çürük gelişimi nedeniyle kaybedilmesi durumunda uygulanabilir. Bu uygulamada süt dişlerinin altından gelen daimi dişlerin yerini tutmak, plağın ana görevidir. Doğal düşme zamanından önce kaybedilen süt dişleri, çevredeki dişlerin pozisyonlarının değişmesine; yeni sürecek dişlerin ise yer bulamaması sonucu farklı yönlerde sürmesine neden olabilir. Bu nedenle bu tür vakalarda çapraşıklık problemlerinin meydana gelmesini önlemek amacıyla ortodontik koruyucu uygulamaların zamanında yapılması önemlidir. Şeffaf plak tedavisi ile sağlanan koruyucu etkinin yanı sıra konumları değişen dişlerin bulunması gereken konuma geri getirilmesi de sağlanabilir.
- Parmak emme gibi alışkanlıklara bağlı olarak çocukluk döneminde üst keser dişlerde meydana gelen öne doğru eğimlenme durumu, invisalign first uygulamaları ile düzenlenebilir. Dişlerin öne doğru eğimli konumda kalmaları, travmaya daha açık hale gelmelerine neden olur. Bu duruma bağlı olarak ilgili dişlere gelen minimal darbelerde dahi kırılma problemleri gözlenebilir. Dişlerin daha şiddetli bir darbeye maruz kalması durumunda ise diş kökünde kırılmalar meydana gelebilir ya da diş, komple yuvasından çıkabilir. Bu nedenle ilgili dişlerin eğimlerinin erken dönemde düzenlenmesi önemlidir.

Çocuklarda Invisalign First Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Çocuklarda invisalign first uygulamasının avantajlarından bazıları şöyledir:
- Transparan bir malzemeden üretilmeleri ve dişlere braket yerleştirilme gereksinimini ortadan kaldırılması sayesinde dişler üzerinde belli olmaz.
- Kullanımının kolay olması sayesinde çocukların plakları tek başlarına rahatlıkla takıp çıkarabilmeleri mümkündür. Bu sayede ebeveynlerinin yanlarında olmadığı okul gibi ortamlarda kendi başlarına yemek öncesi plakları çıkarıp ihtiyaçlarını giderebilirler.
- Süt dişleri ağızdayken tedavi yapılabilmesine izin verir. Hem dişlerin pozisyonlarının düzenlenmesinde hem de dişlerin aktif pozisyonlarının korunmasında etkili rol oynayabilir.
- Hijyenik bir şekilde kullanılması mümkündür. Bu durumun sağlanmasında en önemli etken, yemek yeme sürecinde hastaya plağı çıkarabilme imkanı sunmasıdır. Dişler üzerinde ekstra plak tutulumuna neden olacak bağlantıları olmadığı için standart ağız bakım rutinlerine ek işlem yapılmasına gerek olmaz.
- Invisalign first uygulaması ile yapılan ortodontik tedavilerde, tedaviye başlamadan önce dişlerin düzenlenmiş halini dijital olarak görmek mümkündür. Dijital ortamda yapılan ölçümler ve oluşturulan tasarımlarla birlikte tedavi süresinin toplamda ortalama kaç hafta olacağı ve bu süreçte kaç tane şeffaf plak kullanılacağı tedaviye başlamadan önce belirlenir.
- Yapılan uygulamalar ile diş, üç farklı boyutta hareket ettirilebilir ve bu sayede daha fazla diş hareketi daha kısa bir sürede gerçekleştirilebilir. Bu durum, alternatif tedavi uygulamalarına oranla tedavi süresini önemli oranda azaltmaya yardımcı olur.

Invisalign First Tedavileri Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Tedavi için ihtiyaç duyulan süre, dişlerdeki çapraşıklık miktarına göre değişkenlik gösterebilir.
Minimal düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç duyulan durumlarda tedavinin 12 haftalık bir süreç içerisinde tamamlanması mümkün olabilir. Daha ileri düzeyde düzenlemenin gerektiği durumlarda ise ortalama 30 haftalık bir süreye ya da daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir. Ancak tedavinin planlanan sürelerde tamamlanabilmesi için hastanın plağı kullanma süresine özen göstermesi gerekir. Tedavinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için plakların günde en az 20 saat kullanılması oldukça önemlidir.
Diş hekiminin önerisi doğrultusunda her bir plak 5 ila 7 gün boyunca kullanılır ve süreç tamamlandıktan sonra bir sonraki plağa geçilmesi gerekir. Bu durum göz önünde bulundurularak plakların sayısına bakılarak ortalama tedavi süresi hakkında fikir edinilmesi mümkündür.
Invisalign First Tedavilerinde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Bu tedavilerde dikkat edilmesi gereken en önemli konu hazırlanan plakların kullanım süresidir. Tedavide diş hareketleri, yalnızca devamlı kuvvetlerin uygulanması ile sağlanabilir.
Plakların kullanımına ara verilmesi ya da gün içerisinde uzun süre çıkarılması ve günlük 20 saat kullanımın altında kalınması gibi durumlarda dişler, kullanım sırasında kuvvetlere maruz kalsa da istenen diş hareketleri gerçekleşmemiş olur.
Tedavide kullanılan plakların yemek yeme, sıcak ya da asitli içecek tüketme eylemlerinden çıkarılması önemlidir. Bu eylemlerden önce çıkarılarak yeme içme esnasında kutusunda muhafaza edilebilir ve sonrasında tekrar takılır. Plakların yemek yeme esnasında kullanılması yemek yeme aktivitesinin zorlaşmasına ve çiğneme basınçlarına bağlı olarak plağın zarar görmesine neden olabilir. Sıcak ve asitli yiyecek ya da içecekler de plakları yüzeyinde deformasyonlara sebebiyet verebilir.
