Pedodonti

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk diş hekimliği olarak bilinen pedodonti, kişinin doğum anından itibaren ergenlik döneminin sonuna kadar geçen dönemde yaşadığı ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemleri inceleyen; problemlerin tedavilerini üstlenen bir bilim dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış diş hekimleri, süt dişlerinin sürmeye başlamasından, kalıcı dişlerin sürme döngüsünün tamamlanmasına kadar geçen süre içerisinde çeşitli farklılıklar gösteren diş sistemlerini takip eder ve döngüdeki aksaklıkları tespit ederek tedavi sürecini yönetir.

Çocuk Diş Hekimi Hangi Yaş Grubundaki Hastaları Tedavi Eder?

Çocuk diş hekimliği kapsamında 0 ila 15 yaş aralığında yer alan tüm çocukların tedavileri gerçekleştirilebilir. Çocuk diş hekimlerinin görevi yeni doğan bir bebeğin dişsiz döneminde başlar. Süt dişlerinin sürme dönemi, ağızdaki süt dişlerinin tamamlandığı dönem, süt dişlerin yerlerini sürekli dişlere bırakmaya başladığı karışık dişlenme dönemi ve sürekli dişlerin tamamlanmış olduğu dönem de dahil olmak üzere uzun bir süreci kapsar.

Çocuklarda Dişlerin Sürme Dönemi Nasıl İlerler?

Çocuklarda dişlerin sürmesi ortalama olarak doğumdan sonraki 6. aydan itibaren başlar. Süt dişlerinin sürmeye başlamasından itibaren bir dizi problem meydana gelebilir.

Bu dönemde bebeklerde uyku düzeninde bozulma, salya miktarında ve ısırma içgüdüsünde artış, iştahsızlık, ateş, ağrı gibi belirtiler oldukça sık görülür. Bebeğin çiğnemesinin sağlanması ve diş etlerine masaj yapılması, bu dönemde diş etlerindeki baskıyı önemli oranda azaltmaya yardımcı olarak; belirtilerin bebekte neden olduğu konfor kaybını minimuma indirir. Bebeğin çiğnemesi için tercih edilen materyalin soğuk olması da basıncın kontrol altına alınması için yardımcı olabilir. Bu amaçla bebek, soğuk yoğurt, meyve ya da püre ile beslenebilir.

Ayrıca lastik diş kaşıyıcı halka içeren oyuncaklardan yararlanılabilir. Bazı çocuklarda sürme döneminin başlaması 10 ya da 11. ayı bulabilir ancak bu durum da normal bir süreç olarak kabul edilir. Çocuklarda toplamda 20 adet süt dişi sürer ve sürme dönemi ortalama 3 yaşında tamamlanır. Çocuğun 6 yaşına basmasının ardından ise ömür boyu kullanacağı daimi dişlerinin sürme dönemi başlar. Ortalama 12-13 yaşlarında ise daimi dişlerin sürme dönemi tamamlanır ve yetişkin dönemdeki diş sayısına ulaşılır.

Çocuklarda Diş Hekimi Muayenelerine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Çocukların diş hekimi ile ilk defa tanışması, kendini güvende hissetmesi konusunda önemli bir basamaktır. Çocuklar için uygun olarak tasarlanan alanlara sahip kliniklerde çocuğun diş hekimi ile erken dönemde tanışması ile diş hekimi korkusu gelişme ihtimali önemli oranda azalabilir. Sağlık kontrollerinin gerçekleştirilmesi adına diş hekimi ile ilk muayene bebeğin ilk dişinin sürmesi ile planlanabilir. Diş etlerinde normalden farklı bir görünümün var olduğu durumlarda ilk muayene seansının diş sürmesinden önce dahi planlanması gerekli olabilir.

Çocuklarda Çürüklerin Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda çürük oluşumunun oldukça sık görülmesinin en önemli nedenleri, yanlış beslenme alışkanlıklarının oluşturulması ve ağız hijyenine dikkat edilmemesidir. Erken dönemde gelişen çürükler genellikle bebeğin gece süt ile beslenerek uyutulması ya da verilen yalancı emziğe bal, reçel gibi tatlı besinlerin sürülmesi nedeniyle meydana gelir. Diş yüzeyine basit şekerlerin ya da karbonhidrat içeren gıdaların uzun süre temas etmesi, erken dönemde ileri seviyede çürük gelişimine neden olarak bebeğin sağlığını önemli oranda etkileyebilir.

Çocuk Diş Hekimliği Kapsamında Uygulanan Tedaviler Nelerdir?

Pedodonti kapsamında uygulanan tedavilerin bir kısmı şu şekilde listelenebilir: