Yirmi Yaş Dişi

20 yaş dişleri, ağız içerisine en son süren ve yetişkin dişleri olan 4 azı dişine verilen isimdir. 20’lik dişler bu adı, ortalama sürme zamanından alır. Her iki çenenin en arka kısmında yer alan bu dişler, sıklıkla çenelerde alan darlığı olması ya da dişin çene yapısına uyum sağlayamaması durumlarına bağlı olarak çeşitli problemlere neden olur ve çeşitli tedavilerin uygulama gereksinimlerini ortaya çıkarır. 

Bu dişlerde meydana gelen problemler, bölgede ağrı oluşumuna neden olabilir ve kimi zaman komşu dokuların da hasar görmesine yol açabilir. Çene yapısı ile uyumlu olarak geliştiği durumlarda ise ağız bakımına dikkat edilmesi durumunda sorunsuz bir şekilde fonksiyon görebilir. Ancak diğer dişlere oranla ulaşılması daha zor bir konumda yer aldığından, ağız bakımının düzenli olarak yapıldığı durumlarda dahi yeterli oranda temizlenmesi mümkün olmayabilir.

Yirmi Yaş Dişlerinin Sürmesi İçin İdeal Yaş Aralığı Nedir?

Yirmilik dişler, sıklıkla adını aldığı 20 yaş döneminde sürse de her zaman bu dönemde sürmek zorunda değildir. Kişinin gelişim durumuna bağlı olarak değişiklik gözlenebilse de genellikle yirmilik dişlerin sürme döneminin 17 ila 25 yaşları arasında olduğu söylenebilir. Bu dişler kimi zaman kişide hiç oluşmayabilir kimi zaman ise çene kemiğinde gömülü kalmaları nedeniyle hiçbir zaman sürmeyebilir. Bu durum, ağrı gibi konfor kaybına neden olan durumlar olmadığında hasta panaromik röntgen çekilmediği sürece fark edilmeyebilir.

Yirmi Yaş Dişinin Gömülü Olduğu Nasıl Fark Edilir

Hiçbir semptom gözlenmeyen durumlarda gömülü 20 yaşların varlığı, kontrol ya da farklı tedavilerin gerçekleştirilmesi amacıyla röntgen çekilmesi ile saptanabilir. Tespit edilmesi durumunda, pozisyonu, diğer dişler için tehlike oluşturma ihtimali, enfeksiyon gelişimi gibi durumlar değerlendirilmeli ve gerekli durumlarda çevre dokulara hasar vermesini önlemek amacıyla tedavi uygulanmalıdır. Çeşitli belirtilerin gözlendiği durumlarda ise semptomlar, diş hekimi tarafından detaylı olarak incelenmeli ve belirtilere neden olabilen diğer etkenler elimine edilerek tedavi uygulamasına karar verilmelidir.

20 Yaş Dişlerinin Neden Olabileceği Hastalıkların Varlığında Hangi Belirtiler Gözlenir?

20 yaş dişlerinin neden olduğu belirtilerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

20 Yaş Dişlerinin Çekim İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tüm 20’lik diş çekimi işlemleri, lokal anestezi uygulaması ile birlikte ağrısız bir şekilde yapılabilir.

Yirmi yaş dişinin tümüyle sürmesi durumunda diş çekimi, standart diş çekim prosedürleri ile aynı şekilde gerçekleştirilebilir. Dişin yalnızca bir miktar sürdüğü ve geri kalan bölgenin diş etinin altında kaldığı durumlarda ise diş etinde minimal bir kesi oluşturularak dişin tüm çiğneme yüzeyinin ağız içi ortamına açılması sağlanır. Ardından standart diş çekimi prosedürleri uygulanır ve kesinin yapıldığı alan, dikiş ile kapatılarak tedavi tamamlanır. 

Dişin tümüyle kemik içerisinde kaldığı durumlarda ise çekimden önce çeşitli röntgen görüntüleri üzerinden dişin çevre dokular ile ilişkisi daha detaylı olarak incelenmeli ve bu komşuluklara uygun şekilde tedavi planlaması yapılır. Bu tip vakalarda öncelikle bölgedeki kemiği saran diş eti dokusu geçici olarak alandan uzaklaştırılır. Ardından dişe ulaşmak için kemik dokusunda bir miktar aşındırma yapılır ve dişin çekimi gerçekleştirilir. Çekim tamamlandıktan sonra diş etinin bölgeyi tekrar kapatabilmesi için bu bölgelere dikiş atılır ve iyileşme sürecine geçilir.